5 Mayıs 2010 Çarşamba

Facebook uzerine - Veli Beyazgul

Facebook üzerine sesli düşünceler
Ne ararsan …
Kurulalı galiba 5 yıl oldu.4 Yıl boyunca büyük bir inat ve tepkiyle üye olmadım, içine bakmadım, bazen merak etsem de inat meraktan güçlü olduğu için hep uzak durmayı tercih ettim.Benim 4 yılı aşan “direnişim” e benzer direnişler ve “uzak duruş”lara benzer tepkileri, öyküleri olan binlerce insan vardır aramızda.Bugün bu yazıyı yazarken “Facebook” içine kayıtlı birisi olarak “içerden” de bakarak yorum yapabilecek durumdayım.Bu vesileyle yıllardır düşünüp düşünüp yazmaktan vazgeçtiğim  bu yazıyı da nihayet yazmaya başlıyorum.

İyi yönleri

“Sosyal paylaşım aracı” olarak lanse edilen bu site ve benzerlerinde zaman zaman gerçekten “güzel” şeylerin paylaşıldığını biliyoruz.Güzellik kavramının kendisi bile kişiden kişiye değişse de genel anlamda , ortalama bir mantıkla her birimize göre “güzel” şeyler ortaya çıkıyor.Milyonlarca kullanıcısı olan bu siteler sayesinde zaman zaman hiç dikkat çekmeyen konular, videolar, veya müzikler paylaşılıyor, haberdar olmadığımız bir meseleye karşı sanal tepkiler üretiliyor ve bazen mesela “Munzuruma Dokunma” veya “GDO ya hayır” gibi kampanyalar da örgütlenebiliyor ve böyle düşününce “iyi bir şey” diyorsunuz…
Ha bir de İlkokul’dan Üniversiteye okul arkadaşlarınız veya başka ortak noktalarla birlikte ortak geçmişte izini kaybettiğiniz insanlara ulaşmanın güzelliği var.
Ama
Evet aması var. Herkesin el attığı bir site herkesin gazeteci, herkesin yazar, herkesin eleştirmen olması sonucunu da doğurur.Ne var bunda denilebilir; ne si şu: gerçek anlamda habercilik yapanlardan tutun da yazarlığa, şairliğe –eleştirmenliğe veya aklınıza gelebilecek farklı mesleklere kadar hepsini doğru dürüst yapan insanlar varken ortalık “çok bilmiş”lerden geçilmiyor.Gerçeğe saygı azalırken, dürüst insanların özverili çalışmaları ne yazıkki emekleriyle birlikte daha da hiçleştiriliyor.Çünkü bir çalışmanın gerçek değerini bilen insanlar hariç geride kalanlar “ne var ki ben de bunu yapabilirim” demekte ve insanlar sosyalleşelim derken kendi yağlarında kavrulan kendi yazdıklarını okuyan, kendi ürettiklerini izleyen başkalarına kulak tıkayan, onların emeklerini küçümseyen bencil ve doyumsuz kişiliklere dönüşüyorlar.Alın size  kapitalizmin yarattığı ve özlediği “insan modeli” !
Dahası
Facebook’ un kendi mantığından kaynaklı sayısız sorun var.En önemlisi “özel” bir alanın kalmayışı.İnsanlar bugüne kadar sadece e-mail hesabı yaratırken alışkın oldukları şekilde facebooka da kişisel bilgilerini giriyorlar.Yazıkki çoğu da doğru bilgilerini giriyor.Bu bilgiler giriliyor girilmesine de teknik ayarlar kısmında “görünsün” – “görünmesin” seçeneklerinde yapılan hatalar yüzünden milyonlarca insanın e-mail adresi, doğum günü, yaşadığı yer gibi aklınıza gelebilecek onlarca gizli olması gereken bilgi ortalık yerde bu tür bilgileri arayanların hizmetine sunulmuş oluyor.Şifreler kırılıyor-hesaplar boşaltılıyor, hayatlar kararıyor…Bunun yanında isimlerini filmlerden bildiğimiz pek gizli servisler bu bilgilere milyon dolarlar verip sahip olamayacakken altın tepsi içinde ellerine  sunuluyor.Siyasi düşüncenizden, değişik konulardaki tutumlarınıza, fotoğraflarınızdan arkadaşlarınıza kadar her şey ellerinde artık…
Beğenmek-Desteklemek…
İnsan beğenileri değişkendir.Size doğru gelen iyi gelen şeyden hoşnut olur beğenirsiniz.Ama facebook dünyasında olay başka türlü işliyor. İşkenceyi konu edinen bir film var ve onun sahnelerinden mesela 5 dk’lık bir video eklenmiş, seçeneklere bakın “Beğen” gibi “emir kipiyle yazılmış zoraki bir beğeni bölümü ile “şikayet et” tarzı bir ihbarcı bölüm var.Sanki hayat bu iki uç noktada gidip geliyormuş gibi.Oysa daha insancıl olan ”korkunç, eleştiriyorum, şiddete sürüklüyor, ırkçı,…” gibi seçeneklerin dahil olduğu bir platform olamaz mı ? Ya da komedi içerikli bir film sahnesi varken “Beğendim,komik,sevimli” gibi seçenekler…??
Etkinliklere katılmak !
Diyelim bir etkinlik duyurusu yapılacak “Katılacak”, “Katılmıyor”, “Kararsız” bu 3K dan başka bir şey yok ! Etkinlik Almanya’da kişi Türkiye’de “ Katılacak” dese ne alaka veya Etkinlik İstanbul’da kişi Varto’da…neden burada şu “beğendim” butonları olmaz ? Etkinlik günü ve saati geçince köyündeki adam patagonya^da yapılan bir etkinliğe katıldı mesajı gelir ekranınıza J
İçimizden bir örnek !
Bizim bu aralar duyurduğumuz RADYO GIMGIM alternatif futbol turnuvası etkinliği var ki bence şiddet ve saldırganlık dolu futbol sahalarındaki kişiliksizleşmiş ve insana yabancılaşmış spor kültürüne karşı umut yüklü bir deneme, bir karşı çıkış.Şimdi etkinlik duyurusunu okuyan kişi gerçekten bu turnuvaya katılamayacaksa “katılmıyor” diye işaretliyor oysa fikirsel olarak çok beğenmiş ancak buna dair bir seçenek sunulamıyor bu kişiye…işte olay bu kadar tuhaf…
X’ in Y ile bir ilişkisi var !
Saçmalıklar o kadar fazla ki, insan neye değineceğini şaşırıyor.Teşhircilik magazin programları sayesinde insanların bilinçaltını fazlasıyla işgal etti.Bunun en büyük yansımasını  xxxx’in  yxy ile  ilişkisi var / ZZZZ’ nin artık bir ilişkisi yok” gibi listede bulunan herkesin ekranına giden ve iyi de bana ne diyebileceğimiz özel ayrıntıların paylaşılması durumu var.Kim kiminle ilişkide, kiminle özel kiminle genel BİZE NE ? Neden bizleri ilgilendirsin 2 kişi arasındaki arkadaşlığın boyutu ? nedir bu merak ? neden bu ilgi ?
Hadi insanlar merak ediyor da bir kişi neden kalkar da oraya “benim artık bir ilişkim var” kısmını işaretler ? hey ! Millet baksanıza benim de artık bir ilişkim var duyan bir daha duysun , duymayanlara tez elden haber salınsın “ mantığına neden girer? anlamakta  zorlanıyorum.Yanılıyorsam birisi bana izah etsin…
O Artık evli…
 Bir de 40 yıldır evli bir adamın kalkıp facebook’a kaydolduğu gün doldurmaya gerek duymadığı ama canı sıkıldıkça kurcaladığı , kurcaladıkça şunu da doldurayım da bizim hanıma / beye ayıp olmasın dediği bir alan var ve orayı doldurunca  “ QQQQ” artık evli”  diye bir mesaj listesinde olan herkesin ekranına yansıdığı gibi ( veya profil açıksa dünya alemin görebileceği) bir boyuta ulaşıyor ki tam bir komedi ! Zaten evli kişiye “artık evli” diye bir mesaj….komedi filmleri sıradan kalır…
Öteki başlıklar:
Yazacak çok şey var Facebook hakkında ;
-Tüketim kültürü,
-Pop zihniyetli mesajcıklar,
-Emeğe saygısızlık
-Fotoğraflardan fışkıran tuhaflıklar…
-aklımıza şu an gelmeyenler..
Gibi …yazabilirsem eğer bir dahaki dosyada bu konulara da değinmeye çalışacağım.
İyilikle kalın !

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder